Allerede for tre år siden tok Thea Arntsen (18) avgjørselen. Fikk hun anledning skulle hun melde seg som aksjonsleder for russens bøsseinnsamling "Krafttak mot kreft" på Hitra.

- Russen det året var i gang med sin innsamlingsaksjon og det var kun noen måneder etter at mamma døde av kreft at jeg bestemte meg, forteller Thea Arntsen.

"Krafttak mot kreft" er Kreftforeningens årlige aksjon hvor russ over hele landet går med bøsser.

- I flere år har russen på Hitra og Frøya stilt opp, men det er først de siste årene at det har blitt et større fokus på aksjonen her i øyregionen. Jeg tenkte at dette var en bra og viktig sak å engasjere seg i, forteller hun.

Mistet moren

Theas mor Turid Frengen døde av kreft nyttårsaften 2014. Selve diagnosen, kreft i magen med spredning, hadde hun fått fire år tidligere.

- Jeg fikk høre at mamma hadde kreft den 2. mars 2010. Jeg har skrevet om det i dagboken min. Det blir åtte år siden på dagen etter årets bøsseaksjon, forteller 18-åringen. Da hun mistet moren sin hadde hun akkurat fylt femten år. Theas to yngre brødre var den gang tolv og ni år.

- Krafttak mot kreft-aksjonen betyr litt ekstra for meg, jeg ønsker å støtte kreftsaken og blir glad når jeg tenker på hva pengene skal gå til. I år er det til de som har vært eller er rammet av kreft og som har senskader etter kreftbehandlingen.

- Alle stiller opp

Thea tror engasjementet på Hitra og Frøya er så stort for denne saken, fordi man er et lite lokalsamfunn hvor alle kjenner alle.

- Når noen får kreft her så berører det mange.

Hun legger til at det er mye giverglede på øyene, både fra bedrifter og privatpersoner.

- Det er veldig motiverende å se når det kommer inn hundretusenvis av kroner i løpet av en aksjon. Da er det ikke så vanskelig å engasjere seg eller medrussen sin, sier Thea. Aksjonslederen forteller at det er en del arbeid som må gjøres.

- Men når det gjelder å organisere selve bøsseaksjonen er det ikke noe problem. All russen stiller opp, det er ikke et spørsmål en gang. Dette er Kreftforeningen og russens aksjon, og vi gjør det med glede, sier hun.

Et løft

Russen gjennomfører bøsseinnsamlingen på Frøya og Hitra torsdag 1. mars.

- Jeg oppfordrer alle til å ta russen hjertelig i mot denne dagen, sier Thea.

De lokale ungdommene har i tillegg tatt nærmere kontakt med lokalt næringsliv og oppfordret dem til å gi. Samt utfordret russen på naboøya til en konkurranse: Den som får inn minst sum må hoppe i sjøen etter endt bøsseinnsamling.

- Hvordan har Hitra tenkt å slå Frøya for første gang i år?

- Du, det har jeg grubla litt på for å si det sånn, ler Thea.

- Jeg tror forskjellen på øyene er at mange bedrifter på Frøya har lokalt eierskap. Det er en fordel for vår konkurrent Frøya, men vi skal ikke gi oss for det. Vi skal forsøke å motivere Hitra-bedriftene til å gi det de kan, og én ting er de større summene som bedriftene gir, men også små summer monner. Det er der jeg håper vi kan slå Frøya i år, ved at folket på Hitra er litt ekstra givervillige. Også kan det hende det dukker opp en overraskelse eller to før aksjonen avsluttes, sier hun hemmelighetsfull.

Folk skjønner at ikke konkurransen mellom Frøya og Hitra er det viktigste, tilføyer Thea, men det gir helt klart aksjonen et ekstra løft.

- Vi merker at konkurransen får folk litt ekstra gavmilde og gira. Alle vil at deres øy skal gjøre det best mulig. Men uansett hvem som vinner i år kommer vi til å få inn en skikkelig høy sum i lag.

Håper på ny rekord

I fjor kom det inn til sammen 627. 074 kroner via den digitale innsamlingen og bøssene i øyregionen. Rekorden ble satt i 2015 da det kom inn totalt 762.748 kroner.

Thea forteller at i tillegg til sitt personlige engasjement, var motivasjonen til å melde seg som aksjonsleder å forsøke og få inn mest mulig penger til Krafttak mot kreft. Det lover godt så langt. Når artikkelen skrives har Hitrarussen fått inn 102.947 kroner og Frøyarussen 111.500 kroner via den digitale innsamlingen.

- Summene er helt utrolig. Jeg håper vi kan sette ny innsamlingsrekord i øyregionen i år. Mange privatpersoner har bidratt så langt og vi håper fortsatt at flere lokale bedrifter skal gi til aksjonen, sier aksjonslederen.

Flere muligheter

Det skal ikke være noe i veien for å gi, selv om man ikke er hjemme den 1.mars når russen går med bøsser, legger Thea Arntsen til.

- Det er mulig å gi via Vipps.

Vipps-nummeret til Hitrarussens innsamling er: 461038

Vipps-nummeret til Frøyarussens innsamling er: 461039

Frøya og Hitra sine digitale innsamlingsaksjoner er åpne til 8.mars.

980 12 034 cecilia@hitra-froya.no