Torsdag kom nyheten om at Marine Harvest Ulvan permitterer store deler av arbeidsstokken, og stenger slakteriet i to måneder fra nyttår. Grunnen er at selskapet har slaktet laks raskere enn vanlig, på grunn av for mye lakselus.

Salmar har også blitt pålagt av Mattilsynet å slakte ut mange anlegg, spesielt på Nord-Møre. Ved Salmars slakteri på Frøya, Innovamar, vil det også bli permitteringer. Men de klarer å unngå stenging.

- Ledelsen har gjort en kjempejobb

- Vi har hatt et allmøte om situasjonen. Salmar har ingen planer om omfattende permitteringer. Ledelsen gjort en kjempegod jobb, ved å spre produksjonen utover. Og vi har oppdrettsanlegg nordover som vi kan ta fra, sier Scott William Howell, klubbleder for Norsk nærings- og nytelsesmiddelarbeiderforbund.

Delvis permittering

Han er permittert da vi snakker med han på fredag. Og flere permitteringer vil det bli.

- Jeg er permittert i dag, men fra søndag vil det være full drift på fabrikken. Så får vi se hvordan det blir neste fredag. Fremover blir det permitteringer én dag i uken, kanskje to. Det vil vare i et par-tre måneder til fisken vi har i sjøen har nådd slaktevekt. Så vi skal nok få levert laks til kundene, sier Howell.

På grunn sesongslakting, og ekstraordinær slakting har fabrikken hatt flere arbeidere på midlertidig kontrakt i høst, som har gått i flere skift. Nå er fabrikken tilbake til ett skift, i følge Howell.