I dag (torsdag) starter Frostating lagmannsrett sin behandling av ankesaken mot daglig leder i kamskjelldykke-selskapet Atlantic Strømøyvåg DA på Frøya. Krasimir Krastev (56) døde på jobb som kamskjelldykker for selskapet i 2014, et selskap som også tidligere har vært utsatt for dødsulykker.

I fjor høst frifant Nordmøre tingrett den daglige lederen for brudd på arbeidsmiljøloven. Retten kom fram til at dykkerne drev med fangst. Og fiske og fangst omfattes ikke av Arbeidsmiljøloven. Statsadvokaten mener på sin side at arbeidstakerne ved båten var ansatt som dykkere og at arbeidsmiljøloven derfor gjelder, og anket derfor dommen.

Krasimir Krastev ble funnet livløs av en yngre dykkerkollega. Foto: Privat

Dette har ført til at flere departement nå er usikre på hvordan de skal håndtere denne næringa, dersom dommen fra tingretten blir stående etter lagmannsrettens behandling. Det skriver Adresseavisen. Nærings- og fiskeridepartementet og Arbeids- og sosialdepartementet vil finne ut hvilket lovverk som gjelder for yrkesdykking og om noen typer dykking faller mellom alle regelverk. Avisa skriver at departementene har bedt sine direktorater om at kamskjelldykking og havbruksnæringa vurderes spesielt.

- Dommen er påanket, men skaper betydelig usikkerhet. Dersom resultatet blir lagt til grunn, vil den innebære at kamskjelldykking er uregulert i den forstand at slik dykking ikke vil være underlagt særlige dykkeforskrifter, skriver Nærings- og fiskeridepartementet i et brev, gjengitt i Adresseavisen.

Etter frifinnelsen i tingretten reagerte aktoratet.

Aktor Knut Meek Corneliussen i Møre og Romsdal politidistrikt (t.v.) og forsvarer Olav Cecil Bowitz. Bildet er tatt under rettsaken i Nordmøre tingrett. Foto: HÅVARD HAUGSETH JENSEN

- Hvis dommen blir stående, betyr det at det er mer eller mindre fritt frem i dag. Det vil få konsekvenser, mente aktor Knut Meek Corneliussen etter tingrettsbehandlinga.

- Arbeidsgiver i vår sak har totalt neglisjert sitt ansvar.  Det fremstår som opplagt at det er økonomisk motivert kriminalitet. Bruddene skjer for å klare å plukke mer skjell, sa aktor under sluttprosedyren og mente at daglig leder i Atlantic Strømøyvåg DA burde dømmes til fem måneder i fengsel. Frøyværingen var daglig leder også ved to tidligere dødsfall ved samme båt.

I dommen viser tingretten til at Atlantic Strømøyvåg inngikk en samarbeidsavtale med flere dykkere. I avtalen er stillingsbetegnelsen dykker/fisker. Tingretten poengterte i frifinnelsen til at ingen kan dømmes uten etter lov, og viste til at det er en oppgave for lovgiver å eventuelt endre reglene.

- Nei, ikke skyldig, svarte tiltalte da dommeren leste opp tiltalepunktene i tingretten.

Ulykkesbåten Atlantic Strømøyvåg. Foto: Bjørg Støen