Daglig leder av det lille båtselskapet Atlantic Strømøyvåg fra Frøya må møte i Nordmøre tingrett, tiltalt for brudd på Arbeidsmiljøloven.

Den tiltalte har vært daglig leder i selskapet siden 2007, ifølge opplysningstjenesten Visma. Det betyr at mannen ledet bedriften både i 2008 da Ola Hansson (25) døde, i 2009 da Piotr Nosowski (31) døde – og nå sist i 2014 da Krasimir «Kris» Krastev (56) døde. Det ble gitt foretaksbøter etter de to første dødsfallene, men da til eierselskapet Atlantic Discovery. Rettssaken som starter onsdag og varer til fredag, dreier seg om det siste dødsfallet, men det kan virke inn at flere har dødd på jobb på samme båt:

- Vi mener det er gjort en grov overtredelse av arbeidsmiljøloven paragraf 19.1, noe som kan bety fengsel inntil tre år. Det er skjerpende at en mann har dødd. Det virker også inn at det har vært to dødsfall ved denne båten tidligere, sa aktor Knut Meek Corneliussen i Møre og Romsdal politidistrikt da tiltalen var klar (adressa.no).

Ønsker erstatning

Datteren til avdøde, Ralitsa Malakova, bor på Frøya med mann og to barn. Hun, hennes mor og en søster i Bulgaria er representert ved bistandsadvokat Wenche Brandstad under rettssaken.

- Hvis faren min døde fordi den mannen gjorde en dårlig jobb, må han ta ansvar, sier Malakova, om den tiltalte daglige lederen.

Malakova skulle etter planen ta turen fra Frøya til Kristiansund for å følge saken fra rettssalen, men nå får hun det trolig ikke til likevel. Etter hva Adresseavisen forstår, kommer bistandsadvokaten til å kreve erstatning på vegne av enken og de to døtrene.

Krasimir Krastev ble funnet livløs av en yngre dykkerkollega. Foto: Privat

Les alle Adresseavisens reportasjeserie Kamskjelldykkerne her

Syv vitner på lista

Det er en omfattende tiltale på 11 sider som er tatt ut mot mannen. Det ser ut som om syv personer skal vitne, deriblant tre dykkere, et sakkyndig vitne fra Statens dykkerhøgskole og en person fra Arbeidstilsynet. To av dykkerne som var ombord på båten da ulykken skjedde i november 2014, har fått hvert sitt forelegg på 25 000 kroner.

- Vi mener de to hadde et særskilt ansvar. De har ikke overholdt sine oppgaver, men vi setter ikke dette direkte i sammenheng med selve dødsfallet, har aktor tidligere sagt om dette.

Advokat Olav Cecil Bowitz er forsvarer for tiltalte:

- Min klient erkjenner vel de faktiske forholdene, så får vi komme tilbake til resten i retten, sier Bowitz.

Rettens administrator er Frederik Meringen.Både Atlantic Strømøyvåg og eierselskapet Atlantic Discovery er nå oppløste.

Les alle Adresseavisens reportasjeserie Kamskjelldykkerne her

Krasimir Krastev ble funnet livløs av en yngre dykkerkollega. Foto: Privat