Det var litt av et syn som møtte innbyggerne i Port Elizabeth på østkysten av Sør-Afrika, da de så utover havet i Algoa Bay-bukta på søndag.

Flere ringte til regionavisen The Herald, og lurte på hva det romskip-lignende fartøyet de så kunne være.

Avisen snakket med havnesjef Kgadi Matlala, som kunne fortelle at det kinesiske skipet fraktet et oppdrettsanlegg til Norge.

Som de fleste her på Frøya og Hitra vet, så er det SalMars havmerd "Ocean Farming 1", som er på vei fra Kina til Frøya, det er snakk om.

- Skipet søkte ly på grunn av den tunge sjøen, og ankret opp ytterst i bukta hele søndagen, forteller hun til avisen.

Utover kvelden ble været enda dårligere.

- Rundt klokken 23 søndag kveld fikk de løyve til å gå nærmere land på grunn av store dønninger og dårlig vær.

SalMars havmerd måtte søke ly for dårlig vær ved østkysten av Sør-Afrika.

Ligger fremdeles i ly

Avisen har også vært i kontakt med en representant for Rennies Ship Agency, som er agent for skipet. Det var de som tok kontakt med Port Elizabeth havn for å finne ly for havmerden.

- På grunn av størrelsen på lasten som fartøyet bærer, er det veldig farlig å seile i store bølger og sterk vind. Det gjør fartøyet sårbart for å velte når det er dårlig vær, sier representanten, som ikke vil oppgi navn.

I følge representanten skulle skipet som frakter havmerden seile videre i løpet av uken, men skipet, som heter Hua Hai Long, ligger fremdeles i Algoa Bay fredag formiddag, i følge Marinetraffic.com.

Vil satse på fiskeoppdrett

Fiskeoppdrett er ganske ukjent for de fleste i Port Elizabeth, men i følge The Herald har politikerne i regionen satt seg som mål å satse på ”ocean economy” i løpet av de neste fem årene. Byen håper å bli et nisje-senter for maritim aktivitet i Sør-Afrika. Blant planene for å utvikle en økonomi basert på ressursene i havet er å etablere et oppdrettsanlegg i bukta.

Uten en beskyttende skjærgård, og med åpent hav rett ut for bukta, kunne kanskje SalMars havmerd være noe å satse på.