For tredje gang skal det arrangeres Midtnorsk strikkefestival i Orkanger. Bak arrangementet står garnbutikken "Made by you".- Det var etter en kundetur til Danmarks største strikkefestival i Fanø for noen år siden at min kone og to døtre tenkte at det må være mulig å lage en strikkefestival i de historiske omgivelsene i Orkanger hvor vi bor, forteller prosjektleder for festivalen, Øyvind Neeraas.

Neeraas sier at han har tatt turen til øyriket for å fortelle nærmere om årets festival, fordi Hitra og Frøya tydelig er et "strikkeland".- Hitra og Frøya er kjent for sitt aktive og sterke strikkemiljø. Dere er et kystsamfunn som tar vare på strikketradisjonene og mange øyværinger besøker butikken vår i Orkanger. Nå ønsker vi å invitere flere hitter- og frøyværinger til strikkefestivalen 5.-7.oktober.

Prosjektleder for festivalen, Øyvind Neeraas.

Strikketreff på Kystekspressen

Som en forløper til årets strikkefestival arrangerer de for første gang et strikketreff om bord Kystekspressen fra Trondheim til Kristiansund i juni i år. Det er allerede fulltegnet.- Det har vært en kjempeinteresse og i løpet av få dager hadde vi 70 påmeldte. Flere strikkere skal plukkes opp underveis blant annet på Sandstad og det viser nok en gang strikkeinteressen på Hitra og Frøya. Vi håper å kunne gjenta dette i forkant neste festival også.

Strikketog og strikkekino

De har vært opptatte av å bygge stein på stein og nå i startfasen har det vært mellom 850-1000 besøkende innom strikkefestivalen årlig.- I år har vi enda mer erfaring og har utviklet oss videre, men selv om tilbudene og aktivitene har økt med årene skal det fortsatt være en lun, koselig festival. Hovedtemaet i år er "ull er gull".

Under årets festival blir det mulig å få med seg varierte ustillinger, foredrag og workshops.- Vi er nok den eneste festivalen i verden med eget strikketog som går fra Bårdshaug til gruvene på Løkken. Strikkekino er også veldig populært.Ellers har de mye annet å tilby. Moteshow, musikkunderholdning, strikkekafé, festmiddag, ost- og vinaften er noe av det som står i programmet. Det blir også salg av ulike strikkeprodukt og garn fra ulike verdenskanter.

En internasjonal festival

- Vi synes det er stort å få til en festival som dette i Midt-Norge. Vi er også del av et større nordisk samarbeid og mottar støtte fra Nordisk kulturfond, forteller Neeraas.Festivalen har fått et mer internasjonalt preg og har deltakere fra land som Latvia, Sverige, Finland, Danmark og Skottland. Det blir ingen innslag fra øyregionen under årets festival, sier Neeraas, men er det noen fra Hitra eller Frøya som ønsker å bidra til neste års festival så er det bare å ta kontakt.

- Det er mulig å kjøpe festivalpass for hele helga, eller dagpass for lørdag og søndag. Det settes opp fellesbusser fra Ålesund og fra Oslo til festivalen i år. Hvorfor ikke slå dere sammen og gjøre dette til en "happening" med fellesbuss fra øyregionen også? Det blir virkelig en flott helg, legger prosjektlederen til.- Vi ønsker alle strikkeinteresserte velkommen til festival!