Ivar Grong Nesset

Alder: 63

Bor: Oslo

Yrke: Daglig leder i Wendia Norge AS, IT-bedrift, den norske delen av en internasjonal organisasjon.

Familie: Samboer med Ella

Aktuell: Styreleder i Hopsjø AS.

Ikke en dag uten: Telefoner og mailer vedr. Hopsjøen og selvfølgelig HF på nett!

Spiser og drikker: Fisk og fiskemat i mange varianter, stort sett sjølfangst fra Hitra assistert av Olav Hammer når det gjelder den årlige forsyningen av storsei.  Den beste og sikreste forsyningen av gammelsei har jeg funnet hos Kåre Myrseth på Norddyrøya! Fiskematen tilberedes stort sett av min kjære samboer. Dalpro tar seg kjøttleveransene – hjort og villsau i alle varianter – ingen over, ingen ved siden. Må heller ikke glemme den årlige forsyningen av topp kvalkjøtt fra Smøla, levert på brygga på Kjerringvåg hver sommer.  Ingenting slår en god og kald pilsner til drikke.

Reisemål: Som oftest til «Nesset», mitt barndomshjem to sjømil vest for Hopsjøen. Ellers er Hellas, Østen og Lyngen populære reisemål – 3 uker fra nord til sør i Vietnam er min beste og mest minnerike reiseopplevelse hittil.

Ser på: Når jeg er på Nesset sitter jeg ofte og lenge i stua med store vinduer og ser på sjøen – balsam for sjela! Ellers mye fotball, nærmest altetende i sport både sommer og vinter. Jeg synes fortsatt at NRK leverer bra innenfor krim, aktualitet og reportasjer.

Lytter til: Visesanger på 70 og 80-tall. Kjøpte billig Tor Bugtens vinylsamling på 16 LPer med Bob Dylan da Tor gikk lei av Dylan. Men koser meg også med Vreeswijk, Dance with a Stranger, Tobben & Ero, Hellbillis og Åge. Setter stor pris på våre nye lokale helter som Anders Jektvik og Charlotte Audestad. Må heller ikke glemme Ulf Risnes med sine mange gode tekster og Bjørn Fjeldværs nære og patriotiske viser.

Leser: Hitra-Frøya inkl. rubrikkannonsene (!) og flere dagsaviser (finansporno). Har nettopp lest meg opp på Arve Ulrik Fjeldbergs "Proprietærene – Parelius på Hitteren og Handelstedet Hopsjø". Har nettopp startet på «Trilogien om Gutten» av Jon Kalman Stefansson – en sterk og gripende fortelling om å vokse opp i en liten fiskerlandsby på Island for litt over hundre år siden.

Oppvokst like i nærheten, men interessen for Handelsstedet Hopsjøen ble først vekket hos nåværende styreleder i Hopsjø AS, Ivar Grong Nesset, i førti års-laget til Tor Bugten.

- Det var året før man fikk muligheten til å kjøpe handelsstedet - året før Hopsjøstiftelsen oppsto, at Tor hadde invitert inn bygda på middag ved Hopsjøbrygga. Som de fleste vet var Tor en original og idealist på sin hals. Han jobbet for fellesskapet og det var der Tor gjorde sitt første innsalg så vi skulle skjønne hvilke verdier som ligger i Handelsstedet Hopsjø.

Hvorfor fortsatt så engasjert i Hopsjøen, Ivar?

- Fordi jeg opprinnelig er melandværing og kjente "stifteren" Tor godt. Min bror Odd og Tor var som erteris, og da vi vokste opp spiste Tor som regel middag hjemme hos oss to-tre ganger i uka. Var vi ute og reiste da vi ble eldre, var det sikkert at Tor visste når vi skulle komme hjem igjen og da satt han og venta på oss hjemme på Nesset. Jeg har også vært en del av historien siden etableringen av Hopsjøstiftelsen i 1989 hvor jeg fikk andelskort nummer 22. Dessuten har jeg brukt Hopsjøen flittig opp gjennom årene, men siden jeg bor i Oslo har jeg tidligere aldri vært med i styre og stell.

Ivar Grong Nesset fikk andelskort nummer 22 da Hopsjøstiftelsen ble opprettet i 1989.

Hva endret seg?

- Situasjonen hvor vi i fjor høst kunne lese i lokalavisa at Hopsjøen sto i fare for konkurs og salg. Da skjønte jeg at jeg ikke hadde annet alternativ enn å engasjere meg for å kunne berge Hopsjøen for fellesskapet skyld. Det kom veldig brått og dramatisk på oss da vi skjønte hva som var i ferd med å skje, men det trigget også en patriotisme. Jeg var så heldig å få med meg et par ildsjeler til; Magnar Karlsen som sammen med Tor gjorde det mulig å kjøpe pakkhusbrygga i 1989 og Vegard Wollan som er Tor Bugtens nevø og har gjort det godt i IT-bransjen i Trondheim. Vi hadde veldig kort tid på oss til å komme opp med en mulig løsning til Hopsjøstiftelsens årsmøte og da dagen kom, dukket det opp så mye folk at brygga fyltes opp. Engasjementet var stort.

”Bygdealternativet" ble så vidt sikret - hvordan opplevde du "drakampen"?

- Det som ble tydelig for meg er at når det oppstår kriser, så oppstår det også løsninger. Hopsjøen sto mellom to alternativ til konkurs; å selges til Ansnes Brygger eller klare å beholde eierskapet i bygda. Det Magnar, Vegard og jeg gjorde var å lage en modell for å refinansiere Hopsjøen og ta vare på de gamle andelshaverne som har lagt ned titusenvis av dugnadstimer i stedet. I forkant av årsmøtet hadde vi ordnet en avtale med Hemne sparebank om et lån på de fem millionene vi trengte, og vi tre stilte med en garanti på en halv million kr. i aksjekapital mot at bygda stilte opp med tilsvarende. Foreningen Hopsjøens venner stilte med en aksjekapital på 75 000 kroner og det var et fantastisk viktig bidrag som var helt avgjørende for at kabalen gikk opp. I dag har vi refinansiert gjelden og har en million kr. "på bok". Ingen privatpersoner skal ha glede over overskuddet i Hopsjøen, alt skal gå til videre utvikling av stedet.

Hva er unikt med Hopsjøen?

- Handelsstedet er en perle med et stort utviklingspotensiale. Vi har ingen andre steder på Hitra eller Frøya som kan sammenlignes, og man må reise langt for å finne et tilsvarende sted med en slik historisk forankring som vår i fra 1700-tallet. Vi mener vi har et innhold som gjør at folk vil besøke Hopsjøen for den museale verdien som finnes her. Vi har en godt beskrevet historie rundt Hopsjøen av Arve Ulrik Fjeldberg som vi blir å selge i et nytt opplag i kramboden fra påske.

Handelsstedet Hopsjø sett i fra luften da NRKs sommerbåt gjestet stedet i 2015.

Hva blir viktig videre?

Nå skal vi først og fremst skynde oss langsomt og sørge for en solid økonomi. Vi har snudd skuta til noe trygt å satse på og skal bygge opp størst mulig egenkapital ved å henvende oss til offentlige og private sponsorer. Vi blir å legge til rette for å kunne hente inn ny kapital på inntil en halv million kr. mot at flere får mulighet til å tegne aksjer allerede rett etter påske, dette vil bli nærmere annonsert. Vi må også se nærmere på mulighetene rundt det å skaffe offentlige midler i forhold til bevaring og mener vi har de rette prosjektene som skal til, som for eksempel et båtmotormuseum. Samtidig skal vi gjøre penger på "Landstrykeren" og utvikle Hopsjø-eiendommene hvor vi har en del utleie i dag.

Men Ivar, hadde det ikke vært enklere å selge?

- Å selge Hopsjøen blir for meg som å selge sjela mi. Denne "redningsaksjonen" synes jeg har vært et spennede prosjekt å ta tak i, det har vært mye mailer og telefoner i en periode og de vil det fortsatt være en del av, men oppgavene har gitt meg mye tilbake. Å sørge for at Hopsjøen går i pluss er som jeg har nevnt tidligere ikke en umulig oppgave. Jeg visste at det var et stort engasjement for Hopsjøen, men har blitt positivt overrasket over den innsatsviljen og alle innspillene vi har sett til nå. Vi blir dessuten flere til å ta over en del av oppgavene videre, forutsetningen for å lykkes er at man har tiltrekkelig mange til å dra lasset.

Hva med planene videre?

Under vårt ekstraordinære årsmøte i påsken ønsker vi å endre navn på selskapet til "Hopsjø kyst- og kultursenter" og fylle det med ulikt innhold. Nattseilerne holder allerede til på Hopsjøen, i tillegg har vi markert oss gjennom prosjektet "Kystpilgrimsleia" med overnattingsmuligheter for pilgrimer på Hopsjøen og pilgrimsseilaser med Sara Kjerstine, og dette blir viktig for oss videre.

Det jobbes med å legge til rette for omvisninger i Krambua og Hvalfangstmuseet vårt, og vi har stiftet et heleid datterselskap «Landstrykeren» som skal drifte restaurant og krambod ved daglig leder, Millan Skjærbusdal og Ari Järnmark som ny kjøkkensjef.

Vi skal ikke konkurrere mot de andre serveringsstedene som Ansnes Brygger og Knarren for vi har vår egen identitet. Vi ønsker blant annet at historien rundt Hopsjøen skal formidles bedre og vi har spennende lokaler ideelle med tanke på kulturell aktivitet. Vi ser det er store muligheter her uten at vi trenger å gjøre de store investeringene, og allerede i mai starter vi å gjøre nødvendige forandringer på Hopsjøen for å frigjøre plass til museal virksomhet.

Blir Harald Aukas samling av gamle båtmoter å havne på Hopsjøen?

- Tirsdag 11.april har vi et møte hvor prosessen skal dras videre, og hvor vi eventuelt blir å etablere ei arbeidsgruppe rundt båtmotor-flyttingen. Jeg har stor tro på at båtmotorsamlingen blir en realitet på Hopsjøen, gjennom et samarbeide med Kystmuseet som er en viktig medspiller for at dette skal realiseres.

Ivar håper at den gamle båtmotorsamlingen til Harald Auka blir å havne på Hopsjøen.

Blir det Hopsjødager i 2017?

Det blir det, og vi satser på å få tilbake det tradisjonelle som «Stifterens aften» og kirkekonserten. Av respekt for Tor skal vi sette av mer tid til å prate om han under Stifterens aften. Min storebror Odd hadde mye videomateriale av Tor som vi blir å bruke, vi skal også synge en del av Tors yndlingsviser denne kvelden. I starten var det lettvint med Hopsjødager, men nå har det blitt stadig økt konkurranse i forhold til ulike festivaler her ute. Vi tilbyr i år gratis parkering og inngang på dagtid, slik at de som ønsker å oppleve Hopsjøen får muligheten til det. Vi ønsker oss salgsboder med håndtverk og lokal mat denne gang, fredags- og lørdagskvelden blir det festlig tilstelning på brygga som vanlig.

Er det en ny giv rundt Hopsjøen?

Absolutt. Det har vært som å ta lokket av en trykkoker med oppsamlet energi som det siste halvåret har fått utløp. På Melandsjø har man en spesiell evne og vilje til å tenke fellesskap, her er det fortsatt stor dugnadsånd. Å ta vare på historien blir viktigere og viktigere for de fleste, og det er positivt at Hopsjøen har så mye ungdom med i styret.

Hvordan blir du å tilbringe påsken, Ivar?

Jeg har booket fem møter i forbindelse med Hopsjøen inkludert den ekstraordinære generalforsamlingen vår, ellers håper jeg å komme meg på sjøen og ser ikke bort fra at det blir en markatur eller to. Det blir i hvertfall en tur til Margrethes Minde langfredag. Ellers har vi mye å by gjestene ved Handelsstedet Hopsjø når "Landstrykeren" åpner skjærtorsdag, så jeg håper de får den oppmerksomheten de fortjener der.

980 12 034 cecilia@hitra-froya.no