NAV Frøya snur og gir likevel permisjon til de tre flyktningene som var uttatt på Hitra Friidrettsklubb sitt lag til St.Olavsloppet.

I dagens utgave av Hitra-Frøya og HF+ fra mandag fortelles historien om flyktningene fra Hitra som får fri til å delta på St. Olavsloppet, mens flyktningene fra Frøya opprinnelig ble nektet permisjon fra introduksjonsprogrammet de følger. Saksbehandlerne deres hadde vurdert tilgangen til å gi permisjon ulikt. Dermed sto Hitra friidrettsklubb uten mulighet til å mønstre sitt førstelag.

Får innvilget permisjon

Stedfortreder ved NAV Hitra-Frøya, Inger Bjørgan, har nå tirsdag ettermiddag sendt lokalavisa en uttalelse, der hun skriver at permisjoner nå blir innvilget.

- Begrunnelsen for at vedtakene er vurdert forskjellige fra Flyktningetjenesten i Hitra og Frøya beror på at Hitra har tatt med deltakelsen i St.Olavsloppet inn som en del av Introduksjonsprogrammet, mens Frøya har behandlet det som en ordinær velferdspermisjons-søknad etter § 11 i Introduksjonsloven. NAV Frøya har vurdert saken på nytt og er kommet frem til at det også for Frøya sin del kan legges inn som en del av Introduksjonsprogrammet, slik at de to det er søkt for, får innvilget permisjon på lik linje med de på Hitra og får dra på St.Olavsloppet, skriver Bjørgan og viser til saken i dagens Hitra-Frøya.

Blandet mottakelse

Når lokalavisa får kontakt med leder Jan Kjølsø i Hitra friidrettsklubb, hører vi at det er med blandede følelser han har mottatt kontrabeskjeden.

- Det er kjempebra, men likevel er jeg veldig irritert på at dette ikke har løst seg før. I dag har jeg jobba mot NAV sentralt, men den personen jeg fikk oppgitt var det håpløst å komme i kontakt med. Jeg har snakket med ordfører og rådmann på Frøya, som gikk rett inn i direkte møte med NAV. Da klokka var halv tre, trodde jeg ikke på noe positivt vedtak, så vi begynte å kjøre uten de tre siste. Da jeg kom til Krokstadøra, kom beskjeden, så nå har vi snudd og kjørt tilbake. Nå står jeg ved Dolmsundbrua og venter på to gutter, som likevel skal få være med. Den tredje gutten er sliten og uforberedt og sier han ikke orker å være med, sier Kjølsø på telefon til lokalavisa.

Friidrettslederen sier prosessen har kostet mye tid og krefter.

- Kunne vært løst tidligere

- Dette kunne vært løst for bortimot 14 dager siden. De skylder på at ikke prosedyrene ikke er fulgt og at utøverne fra Frøya ikke søkte på riktig måte. De kunne brukt tid sammen med dem og forklare hvordan de skulle forholde seg til regelverket. Og NAV på Hitra og Frøya kunne snakket bedre sammen, da hadde vi unngått dette.

- Men NAV Hitra og Frøya kunne jo også ha kommet til samme negative konklusjon?

- Ja, men det hadde på en måte vært greiere. Nå behandler de samme regelverk på ulik måte, og det har ført til mye kostnader og tidsbruk. Hadde ikke Hitra-Frøya laget sak på dette, hadde NAV aldri snudd. Og vi er takknemlig for at både ordfører og rådmannen la seg borti dette og fikk dette gjennom. I sum er jeg veldig glad, sier Kjølsø.

Har deltatt i over 20 år

I kveld kjører laget til Åre i Sverige og skal gjøre seg klar for startetappen i St.Olavsloppet. Hitra friidrettsklubb har stilt lag til denne stafetten i over tjue år.

- Vi har vel egentlig ikke forhåpninger om å hevde oss veldig høyt, men vi skal gjøre vårt beste, sier klubblederen.