- Jeg har aldri i mitt liv hatt så vondt. Helt seriøst, forteller Monica Holmen Mollan. Hun knakk det venstre beinet på tre steder forrige søndag.

Hun bor i Fillan og skulle bare gå ut av huset og bort til bilen, da hun og mannen skulle kjøre sønnen på fotballkamp på Frøya.

- Jeg hadde mobilen og husnøklene i den ene hånda og skulle skynde meg bort til bilen. Det var is på trappa, med nysnø oppå. Da skled foten til side, og jeg kjente at foten knakk i leddbeinet. Mannen min hørte at det knakk. Jeg bare kauket, forteller Monica.

Fjortenåringen ringte ambulansen

Sønnen Kevin og mannen Stig Holmen kom løpende, og var redd for at hun hadde slått hodet.

- Da ba jeg dem om å se på foten, som lå helt i feil stilling. Da ba mannen min om sønnen min om å ringe ambulanse, mens han selv løp inn for å finne pledd. Han skjønte at det ikke var noen vits i å prøve å få meg opp fra bakken, sier hun.

- Sønnen min er fjorten år, og gjorde en kjempejobb med å ringe ambulansen. De var heldigvis i Fillan og kom ganske fort. Mannen min Stig strødde, men ambulansepersonellet hadde problemer med å bære meg på båra fordi det var så glatt.

Da de fikk sett på beinet skjønte de at hun måtte raskere til sykehuset enn å bli kjørt langs veien.

- De så at beinkanten presset på skinnet, og var redd for at det skulle bli et åpent brudd. Da kontaktet de luftambulansen. Så da ble jeg fløyet rett til operasjonsbordet.

- Hva tenkte du da du skjønte at beinet knakk?

- Jeg vet ikke om jeg tenke rasjonelt. Jeg tenkte faen, jeg som skulle på fotballkamp og hjem igjen for å pusse vinduer. Det ble det ikke noe av.

Mannen lærer å lage taco

Nå ligger hun med sammenskrudde brudd, og har alarm som sier fra når hun skal ta morfin.

- Hva synes du om at du må være så lenge i ro?

- Det er tragisk. Jeg prøver å ikke være sur.

- Hva er det verste med å ligge stille?

- Jeg er så hjelpeløs. På grunn av at jeg spiser en del smertestillende er jeg svimmel og tør ikke gå så mye på krykker. Alt som skal fraktes må jeg ha hjelp til. Det er ikke bare å hente seg litt vann. Noen må gjøre det for meg.

- Så det blir mange vendinger på mannen og sønnen din?

- Ja, det gjør nok det. Men han er snill da. Når jeg står opp om morgenen står det ferdig kaffe på termos, og vannflasken står klar. Og han må lage middag. På fredag laget han taco. Det har han aldri gjort før. Det er aldri så galt at det ikke er godt for noe. Nå får han lære seg å lage mat, ler Monica.

Dårlig strødd i Fillan

- Legger du skylden på noen for manglende strøing eller?

- Nei da. Jeg kan ikke legge skylden på mannen min heller. Det var bare veldig glatt da det kom nysnø på isen. Og jeg har både piggsko og brodder, men jeg tenke at jeg skulle jo bare ut til bilen. Men samtidig har jeg lyst til å si at det er dårlig strødd på mange kommunale fortauer. Jeg går tur rundt Fillan hver dag, og kunne like gjerne ha falt på isen langs fortauet fra Kystmuseet til videregående. Der er det elendig strødd. Det er dager da jeg har snudd fordi det har vært for glatt, sier hun.