TRIMMER DU OFTE? SE AVSTEMMINGSBOKSEN TIL HØYRE

Hitraløpet er blitt både en tradisjon og et av Hitras største idretts-arrangement. De siste årene har mange hundre gått og løpt gjennom løypene i Fillanområdet.

Lørdag (11. april) er det på nytt klart for årets store trimfest på Hitra. Friidrettsklubben har lenge vært i gang med planleggingen, og mange aktører er engasjert for å lage en stor idrettsfest.

Selv om været ikke har vært særlig turvennlig de siste dagene, melder metereologene om fint turvær i Fillan. Fredag kveld skal regent gi seg, og lørdag formiddag meldes lettskyet vær og temperaturer opp mot 10 grader.

Årets høydepunkt

Lerøy Midt er ikke bare friidrettsklubbens hovedsponsor. Lerøy er også den bedriften som har stilt med fleste deltakere de siste årene. Men konkurransen fra Marine Harvest blir stadig hardere.

Wenke Jobotn i Lerøy lover at bedriften også denne gang vil motivere flest mulig til å være med på Hitraløpet.

- For oss er dette årets høydepunkt, og vi stiller ganske sikkert med en stor tropp i år også, sier personalsjefen i Lerøy Midt. Hun betegner Hitraløpet som en meningsfull aktivitet som utgjør en viktig del av mangfoldet innen treningstilbudet for folk flest.

FYSAK lokker deunge med pengepremier

Hitra er også en FYSAK (FYSisk AKtivitet)-kommune. FYSAK er en del av folkehelsearbeidet som skal ha fokus på tilrettelegging for og utvikling av aktivitetstilbud på ulike arenaer med lav terskel for å delta. Viktige arenaer for FYSAK er skole, arbeidsplasser, helse- og sosialtjeneste, fritid og nærmiljø. Målet er bedre trivsel og helse gjennom fysisk aktivitet, der det blir lagt til rette slik at alle bør kunne finne seg et tilbud som kan stimulere til fysisk aktivitet. Og med dette ta større ansvar for seg selv og sin egen helse.

FYSAK-koordinator Camilla Elisabeth Lian er blant mange som lovpriser arrangement som Hitraløpet. FYSAK lover derfor også flotte pengepremier til de skole-klassene som stiller med flest deltakere under Hitraløpet.

– Vi gir 2.000 kroner til den ungdomsskoleklassen som har flest deltakere. Den samme premien får den “sprekeste” klassen ved den videregående skolen. Og blant barneskoleklassene lokker vi med 1.000 kroner til den klassen som stiller med flest elever lørdag 11. april, sier Camilla Elisabeth Lian.

Folkehelse

Frøya-Hitra Livsstils- og Folkehelsesenter (LFS) er også med på å anbefale Hitraløpet.

Begge kommuner ønsker en større satsing på folkehelse og forebyggende helsetjenester, og har inngått en driftsavtale om et interkommunalt Livsstil- og Folkehelsesenter med Hitra som vertskommune. Innunder LFS ligger det tre fagområder; Frisklivssentral, Medisinsk treningsklinikk, og Lærings- og Mestringssenter

– Hitraløpet er midt i blinken når det gjelder vårt arbeide for bedre folkehelse. Det er bare å oppfordre alle om å bli med, sier enhetsleder med ansvar for helse, familie og rehabilitering i Hitra kommune, Ester H. Aune.

Viktig med fysisk aktivitet

Lege Geir Nilsberg gir også sin støtte til arrangementet.

– Dette er et positivt tiltak som bidrar til å få folk i gang med mosjon - og ikke minst hold folk i gang med trim. Helsedirektoratet gir klare råd om hvor viktig det er med daglig fysisk aktivitet, og jeg håper og tror at Hitraløpet er et viktig bidrag for en bedre folkehelse.

Mosjon og konkurranse

Rune Lossius er den i Hitra Friidrettsklubb som har ansvaret for Hitraløpet.

Han forteller at som vanlig blir det en mosjonsløype (6 km) hvor folk i alle aldre kan gå eller løpe uten at det blir registrert tid.

De som vil konkurrere med joggesko på føttene kan velge mellom 6,7 km, halvmaraton eller helmaraton.

I tillegg legges det også opp til et barneløp på 400 meter.

Han oppfordrer folk til å følge med på Hitraløpets facebook-side hvor det blir lagt ut informasjon om løpet.

Sport1 i Fillan ønsker også til bidra til at øyværingene blir sprekere, og sponser et gavekort på 5.000 kroner. Dette trekkes blant alle som stiller til start, uansett klasse.

I tillegg lover arrangøren mange andre premier som også trekkes etter fullført løp.

Jan Kjølsø i friidrettsklubben understreker hvor avhengig klubben er av støtte fra næringslivet.

- Vi er blant annet opptatt av å integrere våre nye landsmenn. Men de har lite eller ingen ting av utstyr. Derfor må vi gjøre innkjøpene. Uten næringslivet som engasjerer seg, hadde dette ikke vært mulig, fastslår en takknemlig Kjølsø.

Han håper også klubbens breddesatsing etter hvert kan gi resultater i form av gode løpere som kan representere Hitra Friidretts-klubb.

Anbefaler fysisk aktivitet

Helsegevinster ved regelmessig fysisk aktivitet er veldokumentert, fastslår Helsedirektoratet.

Fysisk aktivitet fremmer helse, gir overskudd og er et viktig og veldokumentert virkemiddel i forebygging og behandling av over 30 ulike diagnoser og tilstander. Det foreligger overbevisende dokumentasjon om en rekke helsegevinster ved regelmessig fysisk aktivitet i alle aldersgrupper.

I 2014 lanserte Helsedirektoratet nye anbefalinger for fysisk aktivitet for barn unge, voksne, eldre, gravide og kvinner etter fødsel. Anbefalingene er tydeligere enn tidligere anbefalinger.

Moderat intensitet tilsvarer aktiviteter som medfører raskere pust enn vanlig, for eksempel hurtig gange. Høy intensitet tilsvarer aktiviteter som medfører mye raskere pust enn vanlig, for eksempel løping.

Muskelstyrkende aktiviteter er trening som har til hensikt å øke muskelstyrken, for eksempel armhevinger og knebøy. Styrkeøvelser bør tilpasses den enkelte med hensyn til type øvelser, antall sett, antall repetisjoner og treningsøktenes hyppighet.

All bevegelse er positiv. Hverdagsaktivitet slik som hus- og hagearbeid, trappegang, aktiv transport og regelmessige pauser i løpet av skole- og arbeidsdagen, er viktig for å redusere stillesitting og øke aktiviteten.e

FAKTA

Barn og unge bør utøve minimum 60 minutter fysisk aktivitet hver dag, intensiteten bør være både moderat og høye.

Minimumsanbefalingen for voksne og eldre er minst 150 minutter moderat fysisk aktivitet eller 75 minutter med høy intensitet per uke i uken.

Med enkelte unntak gjelder dette også for gravide og etter fødsel.