Musikkspillet «Maren dømt til døden»  settes opp i Dolm kirke kommende uke for ellevte gang. Premieren går av stabelen tirsdag 14.juli, og det blir forestillinger hver dag til og med lørdag.

Marenspillet har aktivert et bredt spekter av øyværinger, alt fra små barn til eldre. I de siste årenes løp har spillet også fått rekruttert flere frøyværinger, noe som har gjort arrangementet regionalt.

Giftmord

Maren Johanne Olsdatter Jektvik ble dømt til døden for giftmord på mannen sin i 1848. Hun ble frikjent to ganger, men til slutt dømt til døden ved halshugging. Dommen ble fullbyrdet på Bruholmen på Dolmøya på Hitra 11.juni 1849.

Historia om Maren har levd på folkemunne siden den tid, og «Maren dømt til døden» tar utgangspunkt i ei av disse muntlige tradisjonene.

Heller ikke i de gamle protokollene er konklusjonene entydige. Like lite i dag som den gang lar det seg gjøre å slå fast om Maren Johanne var skyldig  i giftmord eller ikke. Nettopp dette er det som har gjort Maren-tradisjonen levende i mer enn et halvannet århundre.

Hørte om Maren av sin bestemor

Adolf Jektvik hadde hørt fortellingen om Maren fra sin bestemor, Marcelie, som selv hadde kjent Maren i sin ungdom.

Marcelie skal visstnok ha vært 18 år gammel da Maren ble henrettet. Adolf Jektvik bodde nesten hele sitt hundreårige liv på den gården Maren og Ola hadde.

Medvirkende

I år har Marenspillet fått med seg  Arnstein Langåssve som regissør .  Han har allerede gjort seg kjent i region Hitra og Frøya gjennom fjorårets oppsetting av "Oda fra Havet" på Mausundvær, hvor han hadde regiansvar og selv var skuespiller.

I år er musikken instrumentert for en ny besetning, og dette i seg selv gir nye klanglige muligheter og stemningsbilder. Musikalsk leder, Rune Tylden har i tillegg skrevet en ny melodi til Maren fra en dialog i manus.

I samarbeid med manusforfatter har Arnstein fått inn en del nytt i manuset. Dette vil spesielt legges merke til i åpningsscenen hvor publikum vil få en bedre forståelse av handlingen og tidsperspektivet.

Årets Maren spilles av verdalingen Line Heie Hallem (34 år). Hun er skuespiller  av yrke og jobber i disse dager ved regionteateret "Teatret Vårt" i Molde

Hele rollebesetningen i år består av lokale aktører fra Hitra, Frøya og Snillfjord, mens det har blitt leid inn profesjonelle på regi,musikk, lys & lyd og skuespillere.

Årets Andres Persa (Pedersen) Jektvikja spilles av Andreas Ven. Langø (27 år). Han er bosatt på Kyrksæterøra og skuespiller av yrke. Han var senest i vår aktuell på norske kinoer som Magnus i den norske langfilmen "Kvinner i for store herreskjorter"

Produsent er Unni Cicilie Haugen