I dag gir politimesterne Politidirektoratet sine tilrådninger om effektivisering av politidistriktenes lokale struktur.

For øyregionens del er det, også etter at kommunene har drevet argumentasjoner, fortsatt slik at politimesteren ser for seg at lensmannen skal ha hovedsete på Orkanger og at ansatte skal samles i et tjenestekontor på Hitra.

Beslutningen fattes av nasjonale myndigheter i midten av januar.

Velger Hitra som lokalt tjenestekontor

Politimesteren i Trøndelag, Nils Kristian Moe, leverer fra seg tre alternative løsninger med ulike løsninger for såkalte tjenesteenheter og tjenestesteder. For vår regionen inneholder politimesterens tre forslag alle at Orkdal blir tjenesteenhet (med lensmannen), mens at staben av betjenter og andre ansatte skal plasseres på nye tjenestesteder. (som kan sammenlignes med dagens lensmannskontor, men uten lensmannen.)

I siste kapitel i rapporten tilråder politimesteren likevel at man velger løsningen med tre tjenestesteder i vår region:

- Skaun lensmannsdistrikt, Orkdal og Agdenes lensmannsdistrikt, Meldal lensmannsdistrikt, Hemne og Snillfjord lensmannsdistrikt, Hitra lensmannsdistrikt og Frøya lensmannsdistrikt slås sammen til Orkdal lensmannsdistrikt med tjenestestedene Orkdal lensmannskontor, Hitra lensmannskontor og Hemne lensmannskontor, heter det i tilrådningen.

LES OGSÅ: Reportasjen "En patruljerende hverdag" (krever innlogging i HF+)

Alternativene

Alternativ 1:

Tjenesteenhet Orkdal bestående av kommunene Skaun, Orkdal, Agdenes, Meldal, Hemne, Snillfjord, Hitra og Frøya med tjenestestedene Orkdal og Hitra.

Alternativ 2:

Tjenesteenhet Orkdal bestående av kommunene Skaun, Orkdal, Agdenes, Meldal, Hemne, Snillfjord, Hitra og Frøya med tjenestestedene Orkdal, Hitra og Hemne.

(Alternativ 3 er for vår region likt med alternativ 2)

- Kunne ikke forstå politimesterens valg

I rapporten som følger tilrådninga forteller politiet også om høringsrundene, og at politimesteren nå sist mandag la fram sin tilrådning for lokal styringsgruppe.

- Det kom ingen forslag om endring av tilrådningen, samtidig som at flere kommunale representanter i styringsgruppa uttrykte tro på at omorganiseringen vil gi en styrket operativ beredskap, skriver politiet i en pressemelding.

- Tre ordførere fra Namdal påpekte et punkt i høringsuttalelsen fra Region Namdal vedrørende utvidelsen av tjenestesteder i politidistriktet (...) Representant fra Frøya kommune kunne ikke forstå politimesterens valg av Hitra som tjenestested istedenfor Frøya. Han viste blant annet til stor næringsaktivitet i kommunen og det faktum at Frøya er en større kommune enn Hitra målt i folketall, skriver politiet fra møtet mandag.

Region 2 i tidligere Sør-Trøndelag politidistrikt

I rapporten som nå går til Politidirektoratet, er naturlig alle geografiene og tjenestene beskrevet. Her er et utdrag av det som blir oversendt fra vår region i politidistriktet.

  1. Det er i dag passkiosk ved Orkdal og Agdenes og Hitra.

  2. Alle tjenestestedene ligger i dag innenfor en kjøreavstand på 45 minutter med noen unntak for ytre deler av Agdenes. Her nås derimot Brekstad innenfor 45 minutter.

  3. Orkdal og Agdenes og Hemne og Snillfjord har åpent for publikum på hverdager. Meldal har åpent mandag, onsdag og torsdag. Skaun har åpent tirsdag, onsdag og torsdag. Frøya lensmannskontor har åpent tirsdag og torsdag, mens Hitra lensmannskontor har åpent mandag, onsdag (til kl. 1700) og fredag.

  4. Region 2 i tidligere Sør-Trøndelag politidistrikt består av lensmannsdistriktene Frøya, Hemne og Snillfjord, Frøya, Meldal, Orkdal og Agdenes og Skaun. Lensmannen i Skaun er også konstituert lensmann i Orkdal og Agdenes. Lensmannen i Hitra er også konstituert lensmann i Frøya.

  5. Det er etablert et vaktsamarbeid mellom Orkdal og Agdenes, Meldal, Skaun og Hemne og Snillfjord med en patrulje hele døgnet. Hitra og Frøya har et eget vaktsamarbeid som dekker deler av døgnet, men som i tillegg støtter seg på vaktsamarbeidet i Orkdalsregionen. Det er lensmannen i Orkdal og Agdenes som koordinerer det meste av tjenesteproduksjonen i samarbeidsregionen, og møter på vegne av de andre lensmennene i politimesterens ledergruppe.

  6. Både Meldal og Skaun har personell som ikke er operativt godkjent, og disse jobber hovedsakelig med etterforskning samtidig med at de holder eget tjenestestedåpent for publikum. Orkdal og Agdenes, Meldal og Skaun har felles etterforskningsleder. Hemne og Snillfjord har egen etterforskningsleder, mens Hitra og Frøya har en etterforskningsleder. Det meste av ressursen ved Skaun lensmannskontor er overflyttet ti Orkdal og Agdenes, og mesteparten av ressursen ved Frøya er overflyttet til Hitra.

  7. Utrykningspolitiet har stedsplassert en patrulje i regionen som bemannes av to betjenter fra Orkdal og Agdenes lensmannskontor.

  8. Lensmannen i Hitra, som også er fungerende lensmann i Frøya, har tatt initiativ overfor de to kommunene med tanke på et felles politiråd, men felles politiråd er ennå ikke etablert.

Avgjøres i januar

Det er Stortinget som har gitt politiet i oppdrag å gjennomgå politiets lokale organisering (lensmannskontorer og politistasjoner og geografiske driftsenheter), og gjøre endringer som sikrer et bedre politi. Politimesterne foreslår ny tjenestestedstruktur i sitt distrikt, etter involvering av berørte kommuner og tjenestemannsorganisasjoner.

- Politidirektoratet vil bruke tiden fram til midten av januar 2017 på å behandle politimesternes tilrådninger, og vurdere disse opp mot gjeldende krav og retningslinjer. Direktoratet vil gjøre en helhetlig nasjonal vurdering av tilrådningene, som skal sikre at politidistriktene har en mest mulig lik forutsetning for å levere gode polititjenester. Samtidig skal det tas nødvendig hensyn til lokale forskjeller og behov. Det vil være dialog om dette i politiets nasjonale ledergruppe både i desember og januar, for å sikre best mulige løsninger for politidistriktenes lokale struktur, skriver Trøndelag politidistrikt i en pressemelding.