16 ungdommer i alderen 15-24 år fra Frøya og Hitra samt to fra Trondheim, er med på rigging og gjennomføring av øyregionens utstillinger og stander under Trøndersk Matfestival i Trondheim denne helga.

- Mye skal planlegges og tenkes gjennom og det ser ut til at gjengen tar oppdraget meget seriøst, forteller Heidi Glørstad Nielsen i Trøndersk Kystkompetanse, som koordinerer øyregionens tilstedeværelse på matfestivalen.

- Fem av ungdommene skal jobbe ved restaurant Havfruen på vårt festivalområde, mens de andre skal stå for vertskap og barneaktiviteter, forteller Glørstad Nielsen.

Her lages poster for barneaktivitetene, blåses ballonger, dekkes bord, forberedes matlaging og henges opp skilt. Målet med deltakelsen i matfestivalen er blant annet å gjøre barna

- Vi skal lære barna om det som kommer fra havet, og om Hitra og Frøya naturligvis. Vi har fått til en fin stand, med aktiviteter som går på barnas premisser, forteller Glørstad Nielsen.

I fjor var det opp mot 150 000 besøkende innom arrangementet. Målet er å gjøre 1.200 av de besøkende barna denne helga til sjømat-agenter, som kan framsnakke maten som kommer fra havet.

Også under fjorårets matfestival laget Hitra og Frøya slike aktiviteter for ungene.

- Vet du, at i dag har jeg blitt sjømat-agent med a licence to fish, sa daværende fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen spøkefullt til lokalavisa. Av barna fikk fiskeriministeren et flott agentkort med bilde og ble utstyrt med "a license to fish at Hitra og Frøya".