Strendene og havbunnen vår er full av sneiper, plastflasker, fiskeutstyr, engangsgriller, poser, tauverk, gamle dekk, flasker, bokser og glasskår. Fortsetter forsøplingen slik framover, hevdes det at det i 2050 vil være mer søppel enn fisk i havet.

Som tidligere meldt, samler renovasjonsselskapene i Midt-Norge nå kreftene for en felles strandryddeaksjon.

- Men vi trenger din hjelp! Vi ser etter små og store hender over hele landsdelen som kan være med å rydde strendene våre. Hvis du rydder, så henter vi avfallet, forteller Vanja Gjelstenli i Hamos

Årets strandrydder

De som deltar i årets felles strandryddeaksjon kan bli med i konkurransen om å bli «Årets Strandrydder». Vinneren får 10.000 kroner

- Det blir også fotokonkurranser der beste strandryddebilde kåres. Bildene kan legges på vårt facebook-arrangement eller bruk hashtagg #holdmidtnorgerent på instagram og facebook eventuelt sende bildene til firmapost@hamos.no, forklarer Gjelstenli.

Hvordan rydde?

1) Bestem deg for en strand du vil rydde. Den trenger ikke være lang, tilpass dette til antall ryddere og eget ønske. .

2) Sekker til ryddingen får du på alle gjenvinningsstasjoner og på servicekontoret til rådhuset i din kommune. Når du henter sekker må du registrere aksjonen med navn på kontaktperson og hvilken strand som skal ryddes. Da blir du med i konkurransen om å bli årets strandrydder. Registrer gjerne også aksjonen din på http://holdnorgerent.no/ryddenstrand.

3) Rydd din utvalgte strand/elvebredd og deretter nyt et renere Midt-Norge!

4) Avfallet leveres på din nærmeste gjenvinningsstasjon, alternativt settes sekkene ved våre beholdere for hytterenovasjon eller din private dunk.

Hva slags avfall skal jeg rydde?

Plukk avfall fra havet, havbunnen eller strandsonen og legg det i den gule sekken. Tang, tare og ubehandlet trevirke lar du ligge igjen. Knyt sekken godt igjen før den leveres. Finner du store ting som ikke går i sekkene eksempelvis metall eller farlig avfall legger du det ved siden av sekkene. Meld inn antall sekker ev. avfall som ikke går i sekkene på SMS til 910 02 666, legg gjerne med bilde. Skriv også navn og sted så nøyaktig som mulig.

Hvem kan delta?

Alle kan ta del i en strandryddeaksjon! Turfolk, miljøentusiaster, skoleklasser, vennegjenger, idrettsklubber, bygdelag, bedriftslag, speidere, padleklubber, dykkere, båtfolk, og alle andre med et engasjement og ønske om å bidra til et renere og triveligere nærmiljø.

Dette er også et flott prosjekt for skoleklasser og barnehager som ønsker fokus på miljø og avfall.

Når skal jeg rydde?

Strandryddeaksjonen arrangeres fra 1.mai til 10.juni. Ønsker du å rydde før 1.mai og etter 10.juni er det også selvfølgelig greit, men vær obs på at du ikke kan delta i konkurransene om du rydder etter 10.juni.

7. mai er den offisielle Strandryddedagen. Akkurat denne datoen er det mange i hele Europa som går ut for å rydde strender, så hvis du vil kan du gjerne rydde da.