Nylig skrev Hitra-Frøya om at det var en økning på nesten 50 seksuallovbrudd i 2021 fra året før. 28 av de 62 sakene gikk på seksuelt krenkende atferd mot barn.

– I 2021 så hadde vi 20 saker som gikk på seksuelle overgrep av barn, mens vi hadde 28 saker som gikk på seksuell krenkende atferd mot barn. Det kan være å sende et nakenbilde av seg selv til noen som er under 16 år. Av de sakene vi har fått inn som omhandler seksuelt krenkende atferd, er det gjerne eldre gutter som har sendt nakenbilder til yngre jenter, sier politibetjent Helene Skuland ved politiet på Hitra og Frøya.

Frøya frivillighetssentral er fylt med over 50 elever som går i 8. trinn ved Frøya ungdomsskole. De får være med på et interaktivt foredrag, gjennom spørsmål de kan besvare og videoklipp.

Siden 2019 har politiet i Norge hatt foredragene «Delbart» for skoler og foresatte. Dette er en del av forebygging- og informasjonsarbeidet til politiet, forteller Skuland.

– Det vi snakker om i foredraget er hva som er lov og ikke lov, at de skal bli kjent med lovverket og grensene og at de skal bli satt bedre i stand til å ta gode avgjørelser, at de blir bevisst på hva som kan skje hvis de velger å dele et bilde og hva de eventuelt kan gjøre hvis de først har delt bildet. Det vi snakker om i foredraget er hva som er lov og ikke lov, at de skal bli kjent med lovverket og grensene og at de skal bli satt bedre i stand til å ta gode avgjørelser, at de blir bevisst på hva som kan skje hvis de velger å dele et bilde og hva de eventuelt kan gjøre hvis de først har delt bildet og fått det på avveie.

Hva er et nakenbilde?

Skuland forteller at gjennomsnittsalder på fornærmede, det vil si de som har fått tilsendt et uønsket nakenbilde av noen eller fått eget nakenbilde delt, er 14,1 år. For mistenkte i slike saker er gjennomsnittsalderen 19,3 år. Disse gjennomsnittsaldrene er beregnet ut fra saker politiet hadde på Hitra og Frøya i 2021.

– Når vi snakker om nakenbilder, så er det snakk om for eksempel bilde av pupper, rumpa, film eller bilde av at noen har sex. Det kan og for eksempel være at man står i undertøy i en utfordrende positur. Man må skille i hva formålet med bildet er, hvis man er på stranda og mor tar bilde av datteren sin i bikini, så vil ikke det regnes som et seksualisert bilde av en person under 18.

Gjennom foredraget blir en hovedregel gjentatt flere ganger for barna. Den lyder slik:

«Det er ikke lov å ta, ha eller dele nakenbilder eller film av noen som er under 18 år.»

– Regnes som voldtekt

Et samtykke betyr at man gir tillatelse til å gjøre noe eller å si seg enig i noe.

– Det er slik at man ikke er samtykkekompetent når man er under 14 år. Derfor vil seksuell omgang med noen under 14 år regnes som voldtekt uavhengig om det er gitt samtykke eller ikke. Er man mellom 14 og 16 år er man å regne som samtykkekompetent, men det er likevel straffbart å ha samleie med de som er mellom 14 og 16 år, sier Skuland.

Hva er et overgrep?

– Det er en veldig stor samlebetegnelse. Hvis man tenker på seksuelle overgrep, så er det ikke kun en voldtekt med samleie som er et overgrep. En seksuell handling kan også være et overgrep, dersom man tar noen på et sted som de ikke har samtykket til. Hvis du får tilsendt et nakenbilde som du ikke har samtykket til så kan man si det også er et overgrep. Men overgrep kan for eksempel også dreie seg om overgrep på nett, økonomisk overgrep eller vold, sier Skuland.

Kan barn få straff?

Det er forskjell i hvilken straff som blir gitt, ut ifra hva man har gjort.

– Den kriminelle lavalder er 15 år og man kan derfor ikke straffes når man er under 15 år. Det betyr likevel at man kan få konsekvenser dersom man gjør noe straffbart. I nakenbildesakene kan mobiltelefonen inndras uavhengig av alder fordi den er brukt til en straffbar handling. Da blir den destruert og man får den ikke tilbake. Mobiltelefonen er svært viktig for mange barn og unge og det vil likevel føles som en straff å få denne inndratt. I tillegg kan de bli innkalt til bekymringssamtale sammen med foreldre hvor vi ønsker at barna blant annet skal reflektere over hendelsen og sine fremtidsutsikter.

Er man mellom 15 og 18 år skal det et veldig alvorlig lovbrudd til før man får fengselsstraff. De kan også få mobiltelefonen inndratt og måtte være med på bekymringssamtale. Ellers kan de bli dømt til ungdomsoppfølging eller ungdomsstraff, forelegg eller få en påtaleunnlatelse. Straffen og konsekvensene må vurderes opp mot hver enkel sak og alvorlighetsgraden.

Skuland forteller at politiet på Hitra og Frøya har veldig mange saker som gjelder nakenbilder og deling av andre sine nakenbilder. Fram til nå har de kun hatt saker hvor det har vært jenter som har vært fornærmet, med gutter som mistenkt.

– Men det skjer begge veier. Grunnen til at det blir sånn tror jeg er fordi det kan ligge en skam blant gutter hvis noe sånt skjer.

Skuland forteller at politiet og skolene må være på banen, men at det er foreldrene som er de viktigste forebyggerne. Foto: Julie Dønnem Lillevik.

Foreldre best som forebygging

Politiet har godt samarbeid med skolene. Enkelte politibetjenter er skolekontakter for både ungdoms- og videregående skole i regionen.

– I fjor hadde vi 62 seksuallovbrudd. Vi har hatt flere saker om bildedeling i år også, så vi ser jo det at det deles fortsatt bilder selv om de samme folkene som er involvert i straffesakene har gjennomgått delbart. Jeg tenker at det er veldig viktig at vi er på banen her, holder foredrag og prøver å skape gode holdninger, men det viktigste for å skape gode holdninger er å starte i tidlig alder. Skolene er også med og forebygger og skaper gode holdninger, men den viktigste forebyggeren her er jo foreldrene. Det er veldig viktig for oss at foreldrene tar et tak. Gjerne snakke med barna sine om bildedeling.

Skuland og politikollegaen skal avholde det samme foredraget samme dag, men denne gangen for foreldrene til de samme 8. klassingene som nettopp forlot salen.

– Det er litt for at de skal vite hva barna deres har sett og få den samme informasjonen. Det er jo en måte for dem å kunne ha en god dialog. Det er lettere når begge partene har vært gjennom det. Vi vil også snakke litt med foreldrene om hva de kan gjøre hvis ungene deres blir utsatt for noe sånt, eller har et bilde på avveie. Det er minst like viktig at man tar en prat med de om det å dele bildene, ikke bare det at man vet hva man skal gjøre hvis man havner i situasjonen. Man skal jo prøve å unngå at ungene deres kommer til å dele videre. Det er viktig for oss at foreldre har dialog med barna.