På Kystmuseet i Fillan, lørdag 27. november, blir det foredrag av Sarah Dahle Hermanstad.

Sarah er historiker, utdannet ved NTNU og har skrevet flere artikler om vrakplyndring, men også vrakberging på trøndelagskysten. Hva skjedde egentlig når store handelsskip forliste ved mindre lokalsamfunn som på Hitra og Frøya? Var de involverte barbariske plyndrere, eller var de også flittige mangesyslere?

– Vi får nok svar i foredraget som hun har kalt «Vrakplyndring på Hitra og Frøya», skriver Kystmuseet i en pressemelding.

Sarah Dahle Hermanstad har skrevet flere artikler om vrakplyndring og vrakberging på trøndelagskysten. Hun kommer til Kystmuseet på lørdag. Foto: privat

Jul på museet - på Dolm

Søndag 28. november er det mulighet å delta på et av de triveligste familiearrangementene i Øyregionen.

Kystmuseet og Hitra frivilligsentral har i flere år samarbeidet om «Jul på museet.» I år er arrangementet lagt til låven på Dolm prestegård.

– I de historiske omgivelsene har vi lagt opp til aktiviteter for både store og små, både innendørs og ute. Vi oppfordrer spesielt besteforeldre til å ta med barnebarn, og kanskje lære dem litt om hvordan jula og juleforberedelsene var før i tida. I tillegg ønsker vi at voksne og barn gjør noe sammen, noe som ikke alltid er så enkelt å få til i vår travle hverdag, skriver Kystmuseet.

Høytlesning og salg av mat

Har du lyst til å bake lefser, eller lage marsipan? Kanskje du heller vil pynte pepperkaker? Eller du kan spikke smørkniv, lage navneskilt, støpe lys, lage meiseboller eller julekort.

«Vi er også så heldig at vi får besøk av Vidar Oskarsson som skal lese for oss om Jendor Gråbjørn. Det blir også mulighet for å kjøpe boka om den trivelige bjørnen. Og sannelig kommer også selveste ordføreren på Hitra, som skal lese ei julefortelling for oss på tampen av arrangementet», opplyser Kystmuseet.

Dolm kirkeforening vil stå for salg av julegrøt, gløgg og pølse med brød under arrangementet.